1 september 2011

Lay of My Land

LAY OF MY LAND

Andrea Zittel

24 september 2011 – 11 december 2011

Curator: Richard Julin

Den amerikanska konstnären Andrea Zittel föddes i Kalifornien 1965. Hon är mest förknippad med sina utopiska living systems, där hon på olika sätt undersöker vad vi människor behöver för att överleva. I sina projekt utgår Zittel från sin egen vardag och hennes konstnärskap omfattar olika områden, som t.ex. arkitektur, måleri, fotografi, design, textilt arbete, sömnad och matlagning. I över två decennier har hennes experiment bl a inneburit att vara klädd i samma egenhändigt sydda uniform månader i sträck, att utforska begränsningar i boyta genom att bo på en konstgjord ö eller att leva utan uppmätt tid.

Höstens utställning på Magasin 3 fokuserar på idéer kopplade till Andrea Zittels projekt A–Z West som är ett område i Joshua Tree National Park i Kalifornien där hon lever och arbetar. I A–Z West har hon skapat minimala självhushåll där vardagliga aktiviteter som att sova, äta, laga mat och sociala situationer blir till konstnärliga handlingar.

“Vi är väldigt glada över att Andrea Zittel gör ett helt nytt och storskaligt verk för utställningen på Magasin 3. Verket Lay of My Land är en skulptural installation som utgår från platsen A–Z West, en dramatisk topografisk gestaltning av det speciella landskapet i Mojave-öknen”, säger utställningens curator Richard Julin.

Om konstnären:

Zittel har deltagit i grupputställningar såsom Venedigbiennalen och Documenta X. Hon har haft separatutställningar på t.ex. San Fransisco MoMA, Deichtorhallen Hamburg, Whitney Museum of American Art i New York, Louisiana i Danmark samt på Schaulager i Basel.

Ny publikation:

En ny omfattande bok om konstnären ges ut i samband med utställningen. Boken innehåller ett rikt bild- material med nytagna fotografier. Texten utgår från ett samtal mellan Andrea Zittel och Richard Julin som ägde rum i maj 2011 i konstnärens hem och ateljé A–Z West. Publikationen ges ut tillsammans med det internationella förlaget Prestel, ett av de ledande förlagen inom konst, arkitektur, fotografi och design. Boken presenteras den 6 september på Magasin 3 under pressvisningen av Andrea Zittels utställning Lay of My Land.

Andrea Zittel- Utställningen vidare till Baltic:

10 februari 2012 öppnar den stora konstinstitutionen BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead Magasin 3:s utställning “Lay of My Land” med Andrea Zittel. “Både Andrea Zittel och vi är väldigt glada över att utställningen nu når ännu fler besökare. BALTIC är en spännande institution för samtidskonst med ett omfattande program och utställningen är öppen hela våren 2012” säger Richard Julin, chefsintendent och curator för utställningen på Magasin 3.