1 februari 2009

iloveyouihateyou

iloveyouihateyou

Terry Fox, Nancy Holt, Leah Singer and Lee Ranaldo, Gordon Matta Clark, Robert Smithson

7 februari – 24 maj 2009

Curator: Richard Julin

Under mer än ett decennium har poeten och musikern Lee Ranaldo och konstnären Leah Singer samarbetat i multimedia performances. Lee Ranaldo är medlem i och var med och grundade bandet Sonic Youth och Leah Singer arbetar som konstnär främst med film.

Utställningen iloveyouihateyou på Magasin 3 utgår från Leah Singer och Lee Ranaldos audiovisuella verk med samma namn. Verket är en undersökning av hur bild och ljud samverkar, utformad antingen som liveperformance eller som installation. På Magasin 3 sker båda delar: utställningen öppnar med en performance av Singer och Ranaldo och verket tar sedan formen av en utställning. Deras performance-verk och installationer för samman ett flöde av bilder och ljud tagna från vardagen, ögonblick som understryker det vackra i det alldagliga och gör det oansenliga extraordinärt.

Hälften av det vi gör är att skapa små gnistor som frammanar kontemplation. Om verket försätter dig i ett tankfullt tillstånd och utlöser vissa tankar medan du sitter där, tillåt dina sinnen att flyta iväg med det.

Lee Ranaldo, ur utställningskatalogen.

I utställningen visas även tre historiska experimentfilmer som understryker temat ”vardag” och möjligheten att se det stora i det lilla. Filmerna är gjorda av Gordon Matta-Clark, Terry Fox, Nancy Holt och Robert Smithson.

Om konstnärerna:

Robert Smithson är född 1938 i Passaic, New Jersey. Smithson är internationellt känd som en ledande figur inom land art. Spiral Jetty (1970), ett monumentalt earthwork som han skapade i Great Salt Lake, Utah är ett av hans viktigaste och mest kända verk. Smithson skapade skulpturer, earthworks, ritningar, målningar och texter som har haft stor betydelse för skulptur och konstteori. Hans verk ingår i en mängd framstående samlingar tillhörande institutioner som The Museum of Modern Art, New York, the Solomon R. Guggenheim Museum, New York och Museet for samtidskunst, Oslo. Robert Smithson gick bort 1973.

Terry Fox är född 1943. Han studerade vid Cornish School of Allied Arts i Seattle och Accademia di Belli Arti i Rom. På 1960-talet levde han i San Francisco där han var en central gestalt inom västkustens konströrelser. Terry Fox konstnärskap omfattar performancekonst, video, ljudverk och skulptur. Hans verk har inte sällan politiskt innehåll och han har ofta utforskat rituella och symboliska betydelser av vardagliga objekt. Children’s Tapes från 1974 är ett klassiskt videoverk där Fox undersöker till synes vardagliga objekt. På senare år bodde och arbetade Terry Fox i Europa och han dog i Köln, Tyskland 2008.

Gordon Matta-Clark föddes i New York 1943. Han läste fransk litteratur på Sorbonne och arkitektur på Cornell University. I Paris influerades Gordon Matta-Clark av situationiströrelsen och liksom andra konstnärer som Robert Smithson kom han att ta avstånd från konstens kommersialisering. Matta-Clark har arbetat inom fotografi, film, video, performance, teckning, storskalig skulptur och arkitektur. På tidigt 70-tal grundade Matta-Clark Food Restaurant i New York, tillsammans med Caroline Godden. Stället blev en mötesplats för konst, musik och performance. Matta-Clark är mest känd för verk som han kallade för dekonstruktiv arkitektur eller ”anarkitektur”, där han modifierade byggnader genom att kapa bort delar av övergivna hus. Gordon Matta-Clark dog ung år 1978.

Nancy Holt är född i Worcester, Massachusetts 1938. Hon gick ut Tufts University i Medford, Massachusetts. Nancy Holt är en pionjär inom land art, offentlig konst och environmental sculptures. Dessutom arbetar hon med installation, film, video och fotografi. Hon har samarbetat med Robert Smithson på ett antal film- och videoverk, till exempel Swamp. Nancy Holt har skapat platsspecifika environmental works på ett antal platser världen över och bland hennes mest kända verk finns Sun Tunnels i Utah (1976). Nancy Holt bor och arbetar i Galisteo, New Mexico.

Leah Singer (född 1962) är framförallt känd för sina verk med live filmprojektioner. Efter en examen i journalistik med fokus på film och fotografi på Ryerson University i Toronto 1984, gick hon ut New York Universitys utbildning i Intensive Filmmaking 1988. Många av hennes verk kretsar kring experiment där hon använder 16 mm rörlig film som hon laddar i en 35 mm stillbildskamera. Singer åberopar filmens identitet som aktiv performance och väljer att presentera sina filmer live, ofta i samarbete med musiker. Singers konstnärskap inkluderar ett stort antal skulpturala verk, teckningar, grafik, artist’s books och mindre trycksaker.Heft, en bok med teckningar som inspirerats av tidningsfotografi och stillbilder från filmvärlden publicerades av Nieves 2004. Hon bidrog nyligen till Stomach Rainbow, en artist’s book av Davide Balula. Copy, de tidningar som hon producerar sedan 1997, ingår i Museum of Modern Art och Whitney Museum of American Arts samlingar. Singer hade en separatutställning på Acuna Hansen Gallery i Los Angeles 2001. Hon deltog nyligen i vandringsutställningen Old News curerad av Jacob Fabricius. Hennes verk har bland annat visats på Whitney Museum of Art, New York, Brooklyn Museum of Art, Palais des Beaux-Arts, Bryssel, Rocket Gallery, Tokyo, The Museum of Contemporary Art, Los Angeles, Fundacao Serralves, Porto, Centre Georges Pompidou, Paris och The Kitchen, New York.

Singer samarbetar flitigt med sin partner, musikern och poeten Lee Ranaldo. Deras centrala verk Drift, en performance med film och musik, har visats på åtskilliga platser världen över och återskapades och publicerades som DVD med tillhörande bok 2006. Några av deras senaste samarbetsprojekt är bland annat Space Within These Lines Not Dedicated, som visades på Hudson Valley Community College, Troy, New York (2008) och We’ll Know Where When We Get There på cneai, Paris (2009). iloveyouihateyou får sin premiär som installation på Magasin 3. Olika versioner av projektet har presenterats på Issue Project Room och Experimental Intermedia, båda i New York.

Lee Ranaldo (född 1956) är musiker, bildkonstnär och författare. Han utexaminerades från Harpur College/State University of New York i Binghamton 1978 efter studier i måleri, grafik och filmvetenskap. Lee Ranaldo är en av grundarna av och medlem i Sonic Youth som grundades 1981 i New York. Bandet spelar fortfarande in ny musik och åker regelbundet på turné världen över. Just nu turnerar Ranaldo med Sonic Youth etc: Sensational Fix, en utställning som undersöker kulturella företeelser under de tre senaste decennierna genom Sonic Youths aktiviteter. Ranaldo är dessutom medlem i Text of Light, en grupp som bildades 2001 och som framför improviserad musik till filmerna av Stan Brakhage och andra medlemmar i New American Cinemas avantgarde-rörelse från 1950- och 60-talen. Ranaldos konstnärskap omfattar en mängd musik och ljudverk producerade av honom både som enskild konstnär och i grupp, bland andra den flerkanaliga ljudinstallationen Maelstrom from Drift, 2006. Han har dessutom flitigt arbetat med musik för filmprojekt av Todd Haynes, Olivier Assayas, Dania Saragovia samt Richard Linklater. Bland hans egna filmer finns NotebookKing’s Ogg, Book of Dreams: A Visit to Kerouac’s Lowell, en serie ‘noise movies’, och många fler. Han är författare till Hello From The American Desert (dikter baserade på internet spam), Sorry Matt, Road Movies, Lengths & Breaths och Moroccan Journal: Jajouka Excerpt. Ett antal kataloger och publikationer dokumenterar hans arbete som performer, artist och konstnär. Ranaldos bildkonst och ljudverk har nyligen visats på ZKM, Karlsruhe; MACBA, Barcelona; och ISCP, Brooklyn. Maelstrom from Drift, ett nytt soloalbum släpptes i maj 2008.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.