27 augusti 2005

Here Comes The Sun

HERE COMES THE SUN

Pilar Albarracín, Francis Alÿs, Ghada Amer, Tacita Dean, Olafur Eliasson, Avital Geva, Rivane Neuenschwander, Tobias Rehberger, Jeroen/Willem de Rijke/de Rooij

27 augusti – 11 december 2005

Curatorer: Daniel Birnbaum, Rosa Martìnez, Jerôme Sans, Sarit Shapira

Here Comes the Sun är en utställning om kosmologi, tid och vår mest framstående himlakropp. Idag möter vi ständigt den digitala tidens teknologier och begrepp som tid, rum, rörelse och hastighet upplevs på nya sätt. Många konstnärer arbetar med aspekter av tid och tidens gång. Det var utgångspunkten för utställningen Here Comes the Sun och valet av de tio medverkande konstnärerna.

Utställningen fyller hela Magasin 3 Stockholm Konsthall med vitt skilda verk. Bland annat kan nämnas Rivane Neuenschwanders installation som visualiserar tidens gång med hjälp av vattendroppar; Olafur Eliasson har skapat en husmodell utifrån hur solens strålar faller över den svenska huvudstaden som en del i hans presenta- tion Stockholm Solar Lab; ett centralt filmverk av Tacita Dean där hon följer en solförmörkelse – förloppet före, medan och efter; 222 handblåsta glaslampor som korresponderar med ljuset i olika delar av världen i Tobias Rehbergers Seven Ends of the World; ett grönskande ekosystem i en fiskdamm av Avital Geva, som tar fasta på naturens tid.

Det kommer att bli ett unikt tillfälle att se en framträdande grupp samtida konstnärskap. Att sedan utställningen är sammansatt av en mycket färgstark och kompetent grupp curatorer adderar till spänningen.

David Neuman, chef Magasin 3 Stockholm Konsthall

Here Comes the Sun är utarbetad av Daniel Birnbaum, Rosa Martínez, Jérôme Sans och Sarit Shapira, fyra världsledande curatorer. De är sedan juni 2004 konsthallens associerade curatorer och detta är deras första utställning för Magasin 3.

Artist talk:

Den 24 augusti kl 18.00 arrangerar Magasin 3 ett samtal mellan Rosa Martínez och Daniel Birnbaum på Konstakademin, Fredsgatan 12, Stockholm.

Publikation:

I samband med utställningen publiceras en katalog i två delar med texter av samtliga curatorer och rikt bildmaterial.

Om konstnärerna:

Pilar Albarracín är född 1968 i Sevilla, bor och verkar i Madrid.

Francis Alÿs är född 1959 i Antwerpen, bor och verkar i Mexico City.

Ghada Amer är född 1963 i Kairo, bor och verkar i New York.

Tacita Dean är född 1956 i Cantebury, bor och verkar i Berlin och London.

Olafur Eliasson är född 1967 i Köpenhamn, bor och verkar i Berlin.

Avital Geva är född 1941, bor och verkar i Ein Shemer.

Rivane Neuenschwander är född 1967 i Belo Horizonte, där hon för närvarande bor och verkar.

Tobias Rehberger är född 1966 i Esslingen/Neckar, bor och verkar i Frankfurt am Main.

Jeroen de Rijke är född 1970 i Brouwershaven, och Willem de Rooij är född 1969 i Beverwijk båda bor och verkar i Amsterdam

För mer information vänligen kontakta:

Sannah Söderman, koordinator: soderman@magasin3.com, 08-545 680 40