10 september 2006

Gunnel Wåhlstrand

GUNNEL WÅHLSTRAND

28 september – 17 december 2006

Curator: David Neuman

Gunnel Wåhlstrand utgår från sin familjs fotoalbum. Tidskrävande, storskaligt och med en oerhörd precision återger hon fotografier från sin pappas barndom. Fotografierna hon målar av föreställer västkusten, heminteriörer från 50-talet, en trädgård utanför en villa och ofta ser vi familjemedlemmar som poserar. Med tusch och vatten målar hon på pappersark som mäter över 200 x 150 centimeter. Hon har själv gjort liknelser med den fotografiska framkallningsprocessen och kommenterar sitt arbete som “ett sätt att ytterligare säkra minnet.”

I sin examensutställning på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2003 presenterade Gunnel Wåhlstrand sex målningar som hon arbetat med dagligen under två år. Konsthallschefen David Neuman beskriver det mötet som, ”… en av dessa otroliga upplevelser som man ej får så många gånger i livet. Ett examensarbete som överglänste det mesta jag sett de senaste 20 åren.”

Tre av dessa målningar finns i Magasin 3 Stockholm Konsthalls samling och är en del av utställningen tillsammans med ett verk från 2004, Långedrag.

Audioguide:

Hör Gunnel Wåhlstrand berätta om hur hon arbetar med målningarna och sitt förhållande till fotografierna i en audioguide gjord för utställningen. Audioguiden går även att ladda ner från magasin3.com.

Om konstnären:

Gunnel Wåhlstrand har fått stor uppmärksamhet för sitt måleri. Hon har varit Maria Bonnier- Dahlin- och Anna Lisa Thomsson stipendiat (2004, 2003). Hon har medverkat i The Armory Show i New York (2004), och Vårsalongen på Liljevalchs (2001, 2002). För närvarande arbetar hon med en svit målningar som är en fortsatt fördjupning i arbetet med fotografiska förlagor.

För mer information vänligen kontakta:

Sannah Söderman, koordinator: soderman@magasin3.com, 08-545 680 40