7 februari 2007

Gravity, Be My Friend

GRAVITY, BE MY FRIEND

Pipilotti Rist

10 februari – 17 juni, 2007

Curator: Richard Julin

I vår presenterar Magasin 3 Stockholm Konsthall med stor glädje den schweiziska konstnären Pipilotti Rist i hennes första soloutställning i Skandinavien. Rist är en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer, känd främst för sina drömlika videoinstallationer. Med sitt färgintensiva formspråk undersöker hon både fysiska och psykologiska rum. Kroppen, våra sinnen, ritualer och tabun utforskas lika lekfullt underhållande som poetiskt och intimt.

Utställningen inkluderar centrala arbeten i Rists konstnärskap samt två helt nyproducerade verk. Tyngdkraft, var min vän är en ny storskalig audiovisuell installation som produceras specifikt för Magasin 3. Richard Julin, utställningens curator berättar:

Det nya verket Tyngdkraft, var min vän erbjuder en helhetsupplevelse där åskådaren liggandes tas till en plats i tidernas begynnelse eller möjligen framtiden.

Pipilotti Rist strävar efter att inkludera oss i en specifik miljö och försätta oss ’in i filmen’ med en önskan om att vi öppnar våra sinnen för komplexa teman. Installationen är en vidareutveckling av hennes arbetsmetod och formspråk. Pipilotti Rist förklarar själv:

Med detta verk vill jag hos betraktarna framkalla en medvetenhet, en slags mildhet gentemot sig själva och en relativisering av deras personliga problem.

I samband med utställningen publicerar Magasin 3 den rikt illustrerade publikationen Grattis! som innehåller ett personligt och fascinerande samtal mellan konstnären och Richard Julin. Anekdoter från skapandeprocessen och tankar kring livet, konst och mat avslöjar nya dimensioner i Pipilotti Rists värld.

Om konstnären:

Pipilotti Rist är född 1962 och bor och arbetar i Zürich. Sedan början av 1990-talet har hon haft separata presentationer och deltagit i en mängd grupputställningar på institutioner som Fondazione Prada (Milano), Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Kunsthalle Wien, MOMA (New York), Center for the Contemporary Art (Kitakyushu) och i biennaler som t.ex. de i Istanbul, Santa Fe, Shanghai och Sao Paolo. På 2005 års Venedig Biennal bidrog Rist med det storslagna och vitt omtalade verket Homo Sapiens Sapiens installerat i en av stadens kyrkor. Genom sina uppmärksammade solopresentationer i internationella sammanhang har Pipilotti Rist utmärkt sig som en av samtidskonstens storheter.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.