10 april 2008

Fredrik Söderberg & Carl Larsson

FREDRIK SÖDERBERG & CARL LARSSON

10 april – 8 juni 2008

Curator: Elisabeth Millqvist

Magasin 3 Stockholm Konsthall presenterar en utställning där konstnären Fredrik Söderberg (f. 1972) möter den svenska konsthistoriska giganten Carl Larsson (1853-1919). I Fredrik Söderbergs arbeten blandas historiska referenser med bilder från populärkultur i verk som rymmer det magiska och fantastiska. Carl Larsson är en av Söderbergs konsthistoriska referenser.

Fredrik Söderberg beskriver sina verk som collage, men avser inte tekniken utan hur verken innehållsligt går tillbaka på olika källor som sedan ställs samman. I hans akvareller, oljemålningar och miniatyrmodeller framträder C S Lewis Narnia, fragment från den nordiska mytologin, fotografier från spirituella sammankomster och välbekanta högtider som midsommarfirande. Söderberg skapar drömlika scenarier som lyfter fram det mystiska i vardagen och söker dess historia.

Av Carl Larsson ingår skisser och illustrationer i utställningen. Med slingrande ornament och detaljrika teckningar av riddare blir Larsson aktuell på nytt. Flera teckningar är förarbeten till monumentalmålningar där modell- och naturstudier utgör grund till fantasikompositioner. Utöver dem är ett tiotal illustrationer till Viktor Rydbergs roman – tiska berättelse Singoalla utställda.

Curator Elisabeth Millqvist beskriver:

Utställningen började med att jag ville undersöka varför det år 2008 kryllar av häxor, schamaner och offerriter i konsten. Det ledde till en djupdykning i Fredrik Söderbergs konstnärskap eftersom han arbetat med en närliggande motivvärld de senaste tio åren. I hans konst finns flera parafraser på Carl Larssons motiv. Jag ville lyfta fram den referensen och se en Carl Larsson som känns aktuell idag. Så hamnade samtida fantasy bredvid den nationalromantiska sagovärldens dunkla skogar.

I beskrivningar av samtidskonsten återkommer ord som berättande/narrativa inslag. Men vad är det för berättelser vi ser? Utställningen tar med Fredrik Söderbergs konstnärskap fasta på ett samtida intresse för sökandet efter något bortom en rationell världsbild. Presentationen av de två konstnärskapen tillsammans förstärker Söderbergs refererande arbetsätt och visar med Carl Larsson det historiska intresset för samma laddade symboler och sökande i en annan tid. Med sammanlagt över 40 verk av konstnärerna får besökaren ta del av en värld av mytiska hjältar och övernaturliga fenomen i konst daterad från 1890-talet till 2008.

Om konstnärerna:

Fredrik Söderberg utexaminerades från Konstfack 2000. Parallellt med utställningen på Magasin 3 Stockholm Konsthall är han aktuell med en separatutställning på Milliken Gallery, Stockholm. I vår deltar han i Armory Show, New York. Han har också ställt ut på Rental Gallery, New York i början av året. Den utställningen föregicks av en presentation på Galleri Brandstup, Oslo (2007). I Sverige har Söderberg bland annat medverkat i grupputställningar på Skulpturens hus, Stockholm (2004), Marabouparken, Sundbyberg (2004) och Dunkers kulturhus, Helsingborg (2003). Söderberg har också gjort flera skivomslag för IDEAL records.

Carl Larsson omskrivs ofta som sveriges mest välkända konstnär. Enbart under förra året gav Nationalmuseum ut två böcker om konstnären av Torsten Gunnarsson, chef för Nationalmuseisamlingar (Natur & Kultur och Nationalmuseum) samt Görel Cavalli-Björkmans och Georg Sesslers bok om verket Midvinterblot (Nationalmuseum).

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.