5 augusti 2008

Betwixt

BETWIXT

Cosima von Bonin, Paul Chan, Kendell Geers, Mona Hatoum, Sofia Hultén, Jonathan Monk, Gabriel Orozco

27 september – 14 december 2008

Curator: Richard Julin

Magasin 3 öppnar grupputställningen BETWIXT med ett nyskapat verk av den svenska konstnären Sofia Hultén samt installationer av några av de mest omtalade namnen inom den internationella samtidskonsten.

Utställningen är en uppmaning till besökarna: att fokusera på stunden mellan intrycken då man går vidare från ett konstverk till ett annat. I dessa ”mellanrum” har Sofia Hultén skapat ett verk som integrerats i utställningen tillsammans med arbeten av Kendell Geers, Gabriel Orozco, Jonathan Monk, Cosima von Bonin, Paul Chan och Mona Hatoum. Dessa videoverk, skulpturer och installationer är samtliga del av Magasin 3 Stockholm Konsthalls samling och skapade under de senaste två åren.

Utställningens curator Richard Julin:

Sofia Hultén är en av de mest spännande unga konstnärerna på den europeiska konstscenen. Hennes installation är en personlig kommentar till de verk vi tillsammans valt ur Magasin 3s samling. Det nya verket är en serie filmer och skulpturer som kan liknas vid en detektivundersökning. De befinner sig mellan de andra verken i utställningen och utgår från dörrar, som i sig själva befinner sig mellan rum.

Artist talk:

Ett samtal mellan Sofia Hultén och chefsintendent Richard Julin äger rum 27 september kl 15.

Om konstnärerna:

Mona Hatoum är född 1952. Hon bor och arbetar i London och Berlin. Hösten 2004 presenterade Magasin 3 en separatutställning med konstnären där ett 60tal verk samt en installation skapad särskilt för Magasin 3 visades. Mona Hatoum är idag en av de mest ansedda konstnärerna i sin generation och har ställt ut vida i Europa, USA och Kanada.

Sofia Hultén är född 1972. Hon bor och är verksam i Berlin och Birmingham. Hennes senaste utställningar är Mutual Annihilation, Künstlerhaus Bremen (2008) Auflösung, Skulpturenpark Berlin Zentrum, Berlin (2008), Preparations For Uncertain Doom, Galerie Adler Videospace, New York (2007). Under 2007 hade hon ateljéstipendium på IASPIS i Stockholm och 1997/98 DAAD stipendiet i Berlin.

Cosima von Bonin är född 1962 i Mombasa, Kenya, men lever och verkar sedan 1990-talet i Köln, Tyskland. Hon är en av de mest inflytelserika och produktiva konstnärerna i Tyskland idag. Hennes konst låter sig inte inordnas i någon specifik genre, utan omfattar skulptur, fotografi, installationer, film och performance. von Bonin arbetar ofta tillsammans med andra konstnärer, har ett skivbolag och är verksam som DJ. Hon har bland annat ställt ut på American Fine Arts, New York (1993), Museu de Arte Contemporanea, São Paulo (1997), Kunstverein Hamburg (2001), The Museum of Contemporary Art, Los Angeles (2007). Cosima von Bonin är under sommaren och hösten 2007 aktuell på Documenta XII i Kassel.

Kendell Geers är född 1968 i Johannesburg, Sydafrika. Han bor och arbetar i Bryssel.

Paul Chan är född 1973 i Hongkong. Han bor och arbetar i New York. Hösten 2006 presenterade Magasin 3 en separatutställning med konstnären där bl a de två första verken i serien The 7Lights visades. Utställningens curator Daniel Birnbaum beskriver serien en ”meditation över en sönderfallande värld”.

Gabriel Orozco är född 1962 i Jalapa, Veracruz, Mexico. Han bor och arbetar i Paris, New York och Mexico City. Orozco har deltagit i Venedigbiennalen (1993, 2003, och 2005), Whitneybiennalen (1995 och 1997), samt Documenta X (1997) och Documenta XI (2002).

Jonathan Monk är född 1969 i Leicester, England. Han bor och arbetar i Berlin.