Program

Tessa Praun möter Gabriela Pichler

Datum: 2 maj 2013
Plats: Magasin 3, Stockholm
Språk: Svenska

Om man vill något mer än Äta, Sova, Dö…
I vår samhällsdebatt är ordet ”arbete” ett nyckelbegrepp och återkommer ständigt i politiska diskussioner, nyhetsmedia och samhällsprogram.

I kvällens program samtalar intendent Tessa Praun med regissör Gabriela Pichler om detta angelägna ämne. Här möts konsten och filmen för att undersöka hur arbete skildras idag över olika konstarter. Varför är det ett sådant brännhett ämne? Hur ser dagens samhällsdebatt kring arbete ut? Hur skildras arbete i konstnären Mika Rottenbergs bildvärld och i Gabriela Pichlers kritikerrosade långfilmsdebut Äta, Sova, Dö?

Gabriela Pichler lever och verkar i Göteborg och är filmregissör. Äta Sova Dö (2012) är Pichlers första långfilm. Den har sedan premiärvisningen på Filmfestivalen i Venedig sommaren 2012 där den vann publikens pris, hyllats och belönats med flera svenska och internationella priser bl.a. fyra guldbaggar: bästa film, regi, manus och kvinnliga huvudroll. Gabriela Pichler räknas som en av Sveriges mest intressanta, nya filmskapare med sitt säregna berättarsätt och sin okonventionella arbetsmetod med huvudsakligen amatörer framför kameran.

Om filmenÄta Sova Dö handlar om den kaxiga 20-åriga pojkflickan Raša (Nermina Lukač) med rötter på Balkan men med hjärtat i nordvästra Skåne. Hon bor med sin pappa och jobbar på byns lokala grönsaksfabrik. Men fabriken varslar och Raša blir av med jobbet – och hamnar mitt i svenskt arbetslöshetsträsk.