Akvarell, 1825. Sir John Soane’s Museum, London
Program

Föreläsning av Jerzy J. Kierkuc-Bielinski

Datum: 25 november 2010
Plats: Magasin 3
Språk: Engelska
Utställning: Thrice upon a time

Sir John Soane: Architecture, Collecting and ’…the Museum of Museums

Sir John Soane (1753-1837) var en av de mest innovativa och framåttänkande arkitekterna i den brittiska historien. Hans hus/museum på Lincoln’s Inn Fields i London, öppnades till en början som ett museum för hans elever år 1809 och övergick i den engelska statens ägo 1833. Fastän Soane var utbildad i den nyklassicistiska traditionen, föregick han den modernistiska och postmodernistiska arkitekturen genom sin inställning till stil och användning av tekniskt avancerade byggmaterial. Han var också en av Storbritanniens viktigaste samlare av konst och antikviteter och skapade aldrig tidigare skådade installationer av objekt i sitt hus. Dessa har också inspirerat många samtida konstnärer.

Föreläsningen kommer dels att handla om Soane’s karriär som arkitekt men den kommer även fokusera på hans lika viktiga roll som samlare. Soane utmärkte sig genom att han visade samtida brittisk konst för allmänheten när andra nationella museer var ovilliga till detta. Han ställde ut antikviteter, målningar och skulpturer i sitt eget hem och utmanade konventionella tolkningar av nyklassicistisk konst.

Jerzy J. Kierkuć-Bieliński är curator vid Sir John Soane’s Museum i London. Richard Julin, biträdande museichef på Magasin 3 inleder med en presentation om Magasin 3:s samling.

Fri entré. Välkomna!