Intervju: Kyung-Me

Mars 2023

Kyung-Me (f. 1991 i Georgia, USA) är tecknare och illustratör. Med sin omsorgsfulla metod, inspirerad av den franske tecknaren Gustave Doré (1832–1883) såväl som japanska träsnitt, skapar hon detaljrika och drömlika rumsligheter. 

Tre verk av Kyung-Me visades under våren 2023 på Magasin III som en del av utställningen I betraktarens öga. Intendent Sofia Ringstedt var i kontakt med konstnären för att fråga henne om verken, som även ingår i vår samling.


Sofia Ringstedt: Dina verk är otroligt detaljrika och jag förstår att din konstnärliga process är tidskrävande. Du har nämnt Gustave Doré som en inspirationskälla för hans noggrannhet. Du har också nämnt att du inspireras av gamla japanska träsnitt, vilket syns i dina motiv och hur du arbetar med perspektiv. Vad är det som drar dig till japanska träsnitt?

Kyung-Me: När jag först intresserade mig för konst hade japanska träsnitt en stark dragningskraft. I interiörscenerna fascinerades jag av hur till synes enkla arrangemang av objekt kan förefalla både autentiska och tillrättalagda. Jag blev även förtjust över hur mönster och texturer kan förenas inom en bild; det är något som jag försöker använda mig av i mitt arbete.

SR: I verken Ghost 1 och Ghost 4 (2018) avbildas till synes ensamma individer i trånga rum. De vänder ryggen mot oss och vi som betraktare får aldrig möta deras blickar. Vad kan du berätta om detta val?

K-M: För denna serie valde jag att inte visa ansikten. När jag skapade verken tänkte jag mig en manlig figur som var helt uppslukad av sitt egna privata psykodrama. I en av teckningarna blockerar den manliga figuren sitt ansikte med en hand. I en annan ur serien är hans ansikte dolt av badrumskaklet. Jag ville ge motivet sin integritet, samtidigt som jag ville ge betraktaren möjlighet att fritt studera rummet.

SR: Half Mourning IV (2018) skildrar du ett överdådigt inrett rum, tomt på människor men fullt av intryck och detaljer. En elegant dräkt ligger utbredd på sängen. Klädselns svarta färg, tillsammans med titeln, för tankarna till sorgkläder. Vad betyder denna titel för dig?

K-M: Termen ”Half-Mourning” (halvsorg) kommer från den viktorianska eran. Under denna tid, med pesten och efterföljande massdöd, fanns det strikta regler för hur en kvinna skulle bete sig och klä sig under en period av sorg. När en kvinnas make dog förväntades hon sörja i tre till fyra år. Under första halvan av sorgearbetet förväntades kvinnan att svepa in sig i en hämmande sorgdräkt i kräppat bomullstyg. Efter ungefär två år, halvvägs in i sorgearbetet, var en kvinna tillåten att bära mer sensuella sorgekläder, som ett sätt att signalera potentiella nya friare. För mig framkallar dräkten ett tomt stadium mellan sorg och ett behov av att gå vidare.

Kyung-Me, Half Mourning IV, 2018. Samling Magasin III. Foto: Jean-Baptiste Béranger.