: Men Who Can’t Sit on Horses

24 oktober 2019 - 27 mars 2020
Curator: David Neuman

Magasin III Jaffa har glädjen att presentera : Men Who Can’t Sit on Horses, en separatutställning av konstnären Tal R, som visar en enda målning, Natten (The Night), gjord på uppdrag av Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Tal R (Rosenzweig) är född 1967 i Tel Aviv, Israel, och i tidig ålder flyttade han till Köpenhamn, Danmark, där han för närvarande bor och arbetar.

Tal R är känd för sitt djärva sätt att använda färg och ett livligt bildspråk. Genomgående i hans arbete finns referenser till historiska konstriktningar, såsom expressionism, fauvism och symbolism, parallellt med influenser från särlingskonst och barnmålningar. Han arbetar med medier, som bland annat måleri, collage, skulptur, installation, teckning, tryck och möbler. Hans unika seende, självidentifikation som outsider och förmåga att förena de två världarna i sina olika arv har skapat ett konstnärligt uttryck som ideligen ifrågasätter våra omgivande realiteter.

Utställningens curator, David Neuman, beskriver sina tankar om presentationen av Magasin III:s unika uppdrag:

”I många år har jag haft idén att be en konstnär skapa en enskild målning med samma mått som Pablo Picassos ikoniska verk Guernica. En målning som är 3,49 meter hög och har den häpnadsväckande bredden 7,77 meter. Picassos Guernica är sannolikt en av 1900-talets viktigaste målningar, utförd med ett konstnärligt och våldsamt raseri som skildrar historiska händelser i Europa 1937.”

Neuman fortsätter: ”Magasin III har en lång relation med konstnären Tal R. Följaktligen var det inget svårt beslut att be honom försöka sig på detta äventyr, och till min stora glädje tvekade han inte att åta sig ett så komplicerat uppdrag. Beställningsuppdraget handlade inte om att göra en kommentar om Guernica. Tal är en alltför stor konstnär för att ens överväga en sådan utmaning. Nej, detta handlar om att främja Tals vidgade möjligheter till ett narrativ. Tal har också blivit uppslukad av djupt komplicerade frågor om hur man ska ”måla” något så massivt, vilket jag vet att han har njutit oerhört mycket av.”

”Det politiska kaoset i världen har inte minskat sedan illdåden i staden Guernica. Jag kan inte tänka mig en bättre plats än Magasin III Jaffa för att se och reflektera över mänsklighetens tillstånd framför en verkligt imponerande målning av Tal R. Det är en stor bedrift att för första gången visa Natten i Israel.”